Kijkje in de resultaten!

Het heeft even mogen duren, maar hierbij weer een update over de inventarisatie in het Edese bos. Na 2 juli zijn er 324 nieuwe soorten gevonden in het bos, waarmee de soortenlijst voor nu op 561 soorten komt. In de tussentijd is er enkele keren genachtvlinderd en zijn regelmatig twee nachtvlindervallen in het bos geplaatst. Dit heeft ervoor gezorgd dat de nachtvlinders met 197 soorten de grootste soortgroep is voor nu.

13 juli is er een spinnendag gehouden in het bos. Met ruim tien man zijn zoveel mogelijk spinnen verzameld, een deel wacht nog op determinatie en de soorten zijn nog niet meegenomen in het hierboven genoemde aantal soorten. Verwacht wordt dat het aantal soorten net boven de 50 soorten uit zal komen. Een van de bijzondere aangetroffen soorten is de zeldzame Grote nachtwolfspin. De tweede soort nachtwolfspin (Trochosa) in het bos, in Nederland komen vier soorten voor. Een andere aangetroffen zeldzaamheid is de Gemarmerde galgspin. Diezelfde avond is er ook genachtvlinderd, hier verschenen onder andere de prachtige vuursteenvlinder op het doek (zie foto).

De bladwesp Stromboceros delicatulus is een soort die afhankelijk is van Adelaarsvaren, een plant die verspreid door het bos op veel plaatsen groeit. Op 8 juni werd een bladwesplarve op Adelaarsvaren aangetroffen waarvan werd vermoed dat het om Stromboceros delicatulus ging, dit werd bevestigd door Ad Mol. Deze soort is waarschijnlijk niet zeldzaam, maar wordt zelden gezien door zijn verborgen levenswijze. In de nacht van 13 op 14 juli is er genachtvlinderd in de omgeving waar de larve is gevonden. Bij het legen van één van de twee geplaatste vlindervallen bleken tot onze verrassing maar liefst twee imago's in de val te zitten, een erg mooi bladwespje.

Gezien het gemak waarmee elk bezoek weer nieuwe soorten worden gevonden valt er nog veel te ontdekken. Bent u geïnteresseerd om een keer mee te gaan tijdens een bezoek aan het bos? Stuur gerust een berichtje!